Loading
EN|DE

Project Tujamo

The construction of a professional control room in a single-family house

Being a successful DJ and music producer, our customer feels at home in the metropolises of this world but lives and works in an urban area. So to make sure there won’t be any disturbance of the neighbourhood we first of all built a closed room in room construction. This way we ensured high bass levels are not a problem even at night.

At an early stage of the project we already had the idea of using a closed face wall with integrated speakers, whereat we consciously did not count on a sound-reflecting surface but a face wall with broadband absorbers. The overall volume, apart from the needed space for speakers and stands, is therefore used for bass absorption.

Messung im Trockenbau

Measuring after finishing dry construction

Ausgestatteter Regieraum

Finished control room

further information

A nice side effect of this massive face wall construction is the opportunity to integrate other components like a rack for a 46 inch monitor or a ventilation opening. At the same time it is part of the ceiling and wall absorbers, so that there was just the need for one single absorber on the ceiling and walls each.

Entwurf Regieraum

Plan of control room

Raumansicht

Same perspective of finished control room

In the rear area of the room we installed our new wood diffuser modules on the walls and ceiling, to avoid a “dry” room sound and therefore achieve a quite diffuse reverberation time.

Another main part of the acoustic concept is the acoustic rear wall. Similar to the face wall everything was furnished with a light, permeable material, so we got an equal surface. Behind the fabric this wall consists of three components. Again a main part is designed as a broadband bass trap.

At first we planned four Helmholtz absorbers each on top and bottom but after finishing the dry construction and our measurement we changed over to broadband ones. But as during planning the Helmholtz absorbers also had a sound-reflecting surface for high frequencies, the changed bass traps got in return for these a perforated wooden board, so they would reflect high frequencies as well. The third fundamental component of the rear wall are the four diffuser modules which are approximately in the middle of the wall. As these diffuser modules are behind the fabric as well, it was very important at this point to use a sound permeable tissue.

Längsschnitt

Section View

draufsicht

Overview

Due to missing daylight the light concept inside such a room is very important of course. That’s why we distanced the absorber modules approximately one centimetre from the wall, so remote-controlled RGB-LED stripes can run around the emerging gap. By changing the colour of these stripes it’s easy to gain different atmospheres in this room.

×

Schön dass Du hier bist!

Klicke unten auf die Person mit der Du einen WhatsApp Chat starten möchtest oder sende uns eine Email an info@mbakustik.de

× WhatsApp Us